parametr
aga: pierwiastkami równania x2−(b+1)x+b=0 sa dwie rozne liczby x1 , x2
stosujac wzory Viete'a zbadaj czy istnieje taka wartosc parametru b, dla ktorej wyrazenie
(x1+3x2)(x2+3x1) osiaga wartosc równą 16
12 lut 16:41
aga: proszee o pomoc,
12 lut 16:42
Godzio: pomoge
12 lut 16:47
aga: bo właśnie ja wymyslilam ze gdyby rozpisac to mozna by podstawic pod x
1x
2 wartosc c ale
kurcze nie wiem jak rozpisac. wychodzi mi troche inaczej niz powinno
12 lut 16:52
Godzio: zał .
Δ>0
(b+1)
2 − 4b = b
2 + 2b + 1 − 4b = b
2 − 2b + 1 = (b−1)
2>0 dla b∊R − {1}
(x
1+3x
2)(x
2+3x
1) = x
1x
2 + 3x
12 + 3x
22 + 9x
1x
2 =
x
1x
2 +3(x
12+x
22) + 9x
1x
2 = x
1x
2 + 3((x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2) + 9x
1x
2 =
3(x
1+x
2)
2 + 4x
1x
2 = 3 * (b+1)
2 + 4 * b = 3(b
2 + 2b + 1) + 4b =
3b
2 + 6b + 3 + 4b = 3b
2 + 10b + 3
3b
2 + 10b + 3 = 16
3b
2 + 10b − 13 = 0
Δ=256
√Δ = 16
| | −10 − 16 | | 13 | | 1 | |
b2 = |
| = − |
| = −4 |
|
|
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
więc jedyną wartością parametru b jest −4 |
| |
| | 3 | |
12 lut 16:54
aga: podobnie robilam. problem w tym ze zle rozpisalam. cholender

dzieki
12 lut 16:57
Godzio:
12 lut 16:58
aga: pomozesz jeszcze z jednym?
12 lut 17:06
aga: dla jakich wartosci prametru m suma kwadratów pierwiastkow rownania
x2+(m−2)x−m−1=0 jest najmniejsza?
x2+2mx+2m2−3m=0 jest najwieksza?
wystarczy ze mnie troszke nakierujesz bo nie wiem jak zaczać nawet
12 lut 17:08
aga: delte obliczyc i wykres? odczytac czy cos?
12 lut 17:09