matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Ewa:
Mam ciąg geometryczny. a1=2 a2=8 a3=32 q=4 mam udowodnic, że S19/S20<1/4 Pomoże ktoś
?
12 lut 16:36
nestor:
4
19
−1
S
19
= 2*
=
2
3
*(4
19
−1)
4−1
S
20
=
2
3
*(4
20
−1)
S
19
1
<
S
20
4
4
19
−1
1
<
/*4
4
20
−1
4
4
20
−4
<1 /*(4
20
−1)
4
20
−1
4
20
−4< 4
20
−1} −4<−1 ... zachodzi , co kończy dowód.
12 lut 16:48
Ewa:
dziękuję bardzo!
12 lut 16:56