prawdopodobienstwo
PAULA: Mam problem w pewnym momencie zadania.
Muszę udowodnic, że 3n/2(4n−1)>9/22
popełniam gdzieś bła i nie chce mi wyjśc wynik, a ma byc 4 albo 8.
Proszę o pomoc
12 lut 16:34
Ola: W tym dowodzie wychodzi coś dziwnego, ale na pewno nie jest to n = 4 lub n = 8.
| 3n | | 9 | |
| * (4n − 1) > |
| / *2
|
| 2 | | 22 | |
33n(4n − 1) > 9 // 3
11n(4n − 1) > 3
44n
2 −11n − 3 > 0
Δ = (−11)
2 − 4 * 44 * (−3) = 649
√Δ =
√649 − nie ma z tego pierwiastka, więc rozwiązania będą jakieś dzikie.
Nie wydaje mi się, żeby był tu błąd, więc zapewne Ty też go nie robisz.
12 lut 20:01
Godzio: | 3n | | 9 | |
| > |
| może to ma być taki zapis  |
| 2(4n−1) | | 22 | |
12 lut 20:04
fruu: jak nie ma pierwiastka jak jest, bo delta jest dodatnia... a ze wychodzi dziwna liczba, to nie
oznacza, ze nie ma pierwiastka Oluś
12 lut 20:07
fruu: moze byc i taki, ale wychodzi to samo ;>
12 lut 20:07
Ola: fakt źle napisałam, chodziło mi o dziwne liczby... ale dobrze, że zostało to zauważone
12 lut 20:09