f(x)=3x^2 - x - 4
Siden: Siemanko mógłby mi ktos wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać to zadanko ?
Napisz wzór funkcji g, której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w przesunięciu równoległym
o wektor w=[1,−2]
f(x)=3x2 − x − 4
12 lut 15:56
Mateusz: Jezeli wykres funkcji f(x) przesuniemy o wektor u= [p,q] czyli równolegle do osi x o wektor
[p,0] i równolegle do osi y o wektor [0,q] to wzór otrzymanej funkcji ma postac y = f(x−p)+q
dalej spróbuj sam nie powinno ci to juz sprawic kłopotu
12 lut 16:17
Siden: no tak ja znam te wzory ale nie umiem ich zastosować. Bo ja zrobiłbym tak:
3(x−1)
2 i dalej nie wiem, bo nie wiem do czego mam dodać q
12 lut 16:38
Siden: No pomoże ktos ?
12 lut 16:58