Rozwiąż nierówność
magda: | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż nierówność |
| + |
| ≤ 0 |
| | x3 − 3x2 + 4 | | x + 1 | |
12 lut 15:40
Godzio:
x
3 + 1 − 3x
2 + 3 =(x+1)(x
2−x+1) −3(x
2−1) = (x+1)(x
2−x+1 −3x+3) = (x+1)(x
2−4x+4) =
(x+1)(x−2)
2
| 1 | | (x−2)2 | |
| + |
| ≤0
|
| (x+1)(x−2)2 | | (x+1)(x−2)2 | |
| 1 + (x−2)2 | |
| ≤ 0 /*(x+1)2(x−2)2
|
| (x+1)(x−2)2 | |
(1+(x−2)
2)(x+1) ≤ 0 (1+(x−2)
2) jest zawsze dodatnie więc
x+1 ≤ 0
x ≤ −1
12 lut 15:50
Godzio: zapomniałbym:
zał: x≠−1 x≠2
więc odpowiedź końcowa : x<−1
12 lut 15:52