Wektory
Aleksandr: Cześć. Wie ktoś w jakim programie narysuje taki wektor?
r(t)=i(t3−3t)+j2(t−t2)
23 paź 21:00
jc: r(t)=(t
3−3t, 2t−2t
2) ? Masz na myśli linię t →r(t) ?
To krzywa Besiera:
r(t)=(1−t)
3 (0,0) + 3t(1−t)
2 (−1, 2/3) + 3t
2(1−t) (−2, 2/3) + t
3 (−2,0)
Możesz narysować w svg lub pewnie w każdym programie obsługującym grafikę wektorową.
Skopiuj poniższy tekst do pliku z rozszerzeniem svg i obejrzyj w przeglądarce.
Zobaczysz swoją linię (tylko popraw minusy na minusy!).
<svg xmlns="
http://www.w3.org/2000/svg"
xmlns:xlink="
http://www.w3.org/1999/xlink" version="1.1"
width="700" height="200">
<g transform="translate(610,10)">
<path d="M 0 0 C −300 200 −600 200 −600 0" style="stroke:blue; stroke−width:1px; fill:none"/>
</g>
</svg>
23 paź 22:04
Aleksandr: Dzięki jc. Czemu w taki sposób przekształciłeś tą krzywą Besiera?
23 paź 22:41
jc: Spójrz na definicję krzywej Besiera.
W pliku wszystko pomnożyłem przez 300, ale oczywiście mogłem nie mnożyć,
tylko przeskalować.
23 paź 22:43