Kiedy istnieje złożenie f o g
karol723: Nie wiem czy dobrze myślę. Złożenie istnieje wtedy kiedy przeciwdziedzina funkcji g zawiera się
w dziedzinie funkcji f? Idąc dalej kiedy ten warunek nie jest spełniony nie możemy wyznaczyć
złożenia? Dziękuje z góry za pomoc.
23 paź 18:20
Krzysiek60: Nie mozemy zrobic zlozenia
23 paź 18:21
jc: Obraz g ⊂ dziedzina f.
23 paź 18:25
karol723: Znalazłem w internecie przykład: Niech f(x)=logx, g(x)=3x+5. Utworzymy złożenie f∘g, podając
ich wzory i dziedziny.
Zadanie zostaje rozwiązane, wynik: (f∘g)(x)=log3x+5 Zastanawia mnie to dlaczego złożenie
zostało zrobione skoro przeciwdziena g=R, natomiast dziedzina f należy do przedziału (0;+∞)
23 paź 18:28
PW: Nie "dziedzina f należy do przedziału" lecz "dziedzina f jest przedziałem".
Wzór formalny rzeczywiście wygląda tak:
(f
og)(x) = log(3x+5),
ale… dla takich x, dla których jest to możliwe − trzeba podać dziedzinę
23 paź 18:45
karol723: czyli dziedzina złożenia jest przedziałem (−35;+∞). A samo złożenie istnieje dla x>0?
Na prace domową mam polecenie Wyznacz złożenie o ile istnieje..., to jeżeli nie jest spełniony
warunek, że przeciwdziedzina g nie zawiera się w dziedzinie f
mam zrobić złożenie, a później napisać dla jakich x jest to możliwe, czy napisać, że nie
istnieje złożenie. Dodam, że na ćwiczeniach pisaliśmy, że złożenie nie istnieje, lecz
znalazłem w internecie kilka przeciwnych zadań i mam wątpliwości.
23 paź 18:58
PW: Dziedziną jest przedział
bo dla takich x jest
3x+5>0
i daje się z tego obliczyć logarytm..
23 paź 19:35