matematykaszkolna.pl
obliczanie kąta w stopniach z minutami xxx: Cześć! Mam pytanie: czy da się (nie używając w ogóle tablic) wyliczyć kąt np. 43 stopni i 45 minut? Wiem,że można by było zaokrąglić do 44 stopni, ale i czy bez zaokrąglania się da?
23 paź 18:09
jc: Przecież masz kąt 43o45'. Możesz go zapisać w samych stopniach, w rumbach, w mierze łukowej, w minutach kątowych, a nawet w sekundach kątowych. Do tego nie potrzeba tablic. 43o 45' = 43.75o itd.
23 paź 18:18
PW: No nie można. Albo 43°45', albo 44°. Jeżeli szukasz przybliżenia, to powstaje pytanie o dokładność tego przybliżenia. To jest ten sam problem co "oblicz 5".
23 paź 18:19
PW: Myślałem że idzie o obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych tego kąta, pytanie było właściwie "o niczym".
23 paź 18:21
xxx: chodziło mi o to by wyszedł wynik, moge to zapisac jako 43,75 stopni, ale jak dalej to policzyć?
23 paź 18:39
Krzysiek60: Po co Ci to w dzisiejszych czasach w dobie szybkich komputerow i kalulatorow?.Takze tablic ktore zostaly bardzo dawno opracowane Nawet jesli bedziesz pisal kolokwium to i tak nie zdaszysz obliczyc bo Ci braknie czasu .
23 paź 18:45
PW: Czytasz to co napisaliśmy? Co chcesz policzyć dalej?
23 paź 18:47
xxx: Krzysiek60 chciałam po prostu wiedzieć czy jest taka możliwość emotka PW chciałam mieć to w radianach, by później móc to wykorzystać w zadaniu; nie musisz być tak obcesowy
23 paź 18:54
Krzysiek60: zamiana stopni na radiany i odwrotnie jest na to wzor (znasz go przeciez ) ja sie domyslam o co CI chodzi . Np Chcesz wiedziec jak obliczyc tg43o 45' czy sin43o 45' ja mam tablice i odczytuje z tablic . Zawaz ze tak sformuowales /as temat ze PW mial prawo i obowiazek zapytac sie Ciebie "O co Tobie sie rozchodzi
23 paź 19:00
PW: Ach, obcesowy. Wszyscy starają się pomóc, a ty w kółko, że chodzi o to by wyszedł wynik.
23 paź 19:04