ciag an
Morelka: Ciąg an określony jest wzorem
{a
1=2/3
{a
n+1=a
n/n−3
Wyznacz czwarty wyraz tego ciągu.
Bardzo proszę o pomoc

Jak na razie wymyśliłam takie coś:
a
4+1=a
4/4−3
23 paź 18:09
23 paź 18:11
Morelka: Zastanawiam się skąd to '2−3' w mianowniku jak n=1
a1+1=a1/1−3
Ja bym to tak zrobiła ale to jest źle...
23 paź 18:23
Blee:
masz rację ... Krzysiek się pośpieszył
23 paź 18:24
Blee:
| | an | |
a czy to nie jest przypadkiem an+1 = |
| − 3  |
| | n | |
bo inaczej (gdyby było tak jak ma Krzysiek) to dla a
4 jest tutaj 'nieokreślony'
23 paź 18:25
Krzysiek60: n to jest wyraz ciagu
Wedlug mnie wyraz nr 3 nie istnieje
Musi ktos sprawdzic
23 paź 18:27
23 paź 18:29
Morelka: W mianowniku wzoru jest n−3
23 paź 18:29
Krzysiek60: Witaj
Blee 
Tak odczytalem zapis . wiecej juz nie odpisuje na takie zapisy
23 paź 18:31
Blee:
no to zadanie jest do wywalenia −−− ciąg ten posiada tylko 3 wyrazy (a1 ; a2 ; a3) dla n>3
ciąg ten nie ma określonych wyrazów
23 paź 18:31
Morelka: Dziękuję Wam za pomoc
23 paź 18:33
Krzysiek60: Tutaj racja .n we wzorze to poprzedni wyraz ciagu .
tak wlasnie sie nad tym zastanawialem .
23 paź 18:39