matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
studentka:
z
4
= (
1
2
+ i
√
3
2
)
6
Proszę o pomoc, nie umiem sobie wgl z tym poradzić
23 paź 17:57
jc:
1+i
√
3
|
| = 1
2
1+i
√
3
arg (
) = 60
o
2
1+i
√
3
a więc (
)
6
=1.
2
Dlatego z= ±1, ±i
23 paź 18:07
PW:
Doprowadzić prawą stronę do postaci trygonometrycznej − łatwo wtedy obliczyć szóstą potęgę.
23 paź 18:08