Ciągi liczbowe PILNIE proszę o pomoc
Michson: Długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie równym 15 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu
arytmetycznego. Znajdź długości boków tego trójkąta.
Gdy obliczam a nic mi nie wychodzi proszę o pomoc
23 paź 17:38
the foxi:
oznacz długość jednego boku jako x
pozostałe to (x−r) oraz (x+r)
x−r+x+x−r=15 → 3x=15
...
23 paź 17:44
the foxi:
"literówka"
x−r+x+x+r=15
po wyliczeniu x skłonny do pomocy będzie pan Pitagoras
23 paź 17:45
Michson: dlaczego x−r ?
23 paź 18:10
Bleee:
Ponieważ 'x' oznacza wartość 'środkowego' boku
23 paź 18:19
the foxi:
można było x, x+r oraz x+2r
ale moim sposobem masz mniej rachunków
23 paź 19:57
Eta:
15/4 , 20,4, 25/4 ,r= 5/4 i obwód =60/4= 15
23 paź 20:05