Równanie kwasratowe z parametrem
Jagoda: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania−x2+x+m−4=0 spełniają
warunek |x1|+|x2| ≥2
23 paź 16:16
Blee:
| | b | |
należy zauważyć, że ze wzorów Viete'a wynika: x1 + x2 = − |
| = 1 |
| | a | |
ustalmy, że x
1 < x
2 (więc x
2>0)
wtedy:
|x
1| + |x
2| ≥ 2 (to ma sens jedynie jeżeli x
1<0)
−x
1 + x
2 ≥ 2
(x
2 − x
1) ≥ 2
(x
2 − x
1)
2 ≥ 4
(x
2+x
1)
2 − 4x
1x
2 ≥ 4
1 − 4x
1x
2 ≥ 4
m ≥ ...
dodatkowo należy sprawdzić kiedy będa dwa różne rozwiązania
23 paź 16:46