znak sumy
kamila: Pilnie proszę o pomoc w obliczeniu
5
∑k
k=1
15
∑5
k=7
9
∑5
k=0
7
∑3(3k+1)
k=2
4
∑(3/k)
k=1
n
∑qk
k=0
5
∑(5k−2/k)
k=2
7
∑(2i−1)
k=0
23 paź 11:33
Bleee:
Poczekamy aż skończyć pisać koło.
Skoro drugiego przykładu nie potrafisz zrobić to nie masz bladego pojęcia o sumie
23 paź 11:37
kamila: I właśnie w tym tkwi szczerze mówiąc mój problem, dostaliśmy za zadanie samemu opracować
zadanie bez jakiegokolwiek wprowadzenia, stąd moja prośba o pomoc
23 paź 11:39
Jerzy:
Wiesz co oznacza znak: ∑ ?
23 paź 11:41
Bleee:
Powiadasz że nie masz bladego pojęcia co oznacza tenże znak: ∑
23 paź 11:42
kamila: Wiem tylko tyle,że za pomocą tego znaku zapisuje się sumę
23 paź 11:43
Bleee:
Jerzy... zostawiam Ci ją, ja piszę z komórki i jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie było
absolutnie żadnego wstępu.
23 paź 11:45
Jerzy:
Tak,to zapis sumy.
5
Np: ∑ k = 1 + 2 + 3 + 4 + 5
k = 1
23 paź 11:47
Jerzy:
Ja też nie do końca w to wierzę.
23 paź 11:47
kamila: Czyli znak oznacza to, że muszę dodać wszystkie "składniki" od 1 do 5?
23 paź 11:48
Jerzy:
Tak, bo sumujesz zmienną k , od k = 1 do k = 5
23 paź 11:52