Obliczyć wartośćci parametru p.
px22xp20: Dla jakich wartości parametru p równanie px2 + 2x + p − 2 = 0 ma dwa pierwiastki mniejsze od
1?
23 paź 09:13
ICSP: f(x) = px2 − 2x + p − 2
1o p = 0 − nie spełnia
2o p ≠ 0
Wtedy wystarczy aby :
Δ > 0 − gwarantuje nam dwa pierwiastki
xw < 1
f(1) > 0 − gwarantują, że na przedziale [xw , 1] funkcja raz przetnie oś OX czyli będzie
pierwiastek,
drugi jest oczywiście mniejszy od xw.
23 paź 09:19
Blee:
ICPS ... pod warunkiem, że p>0
23 paź 09:21
ICSP: a faktycznie, ale można to łatwo naprawić :
zamiast f(1) > 0 bierzemy
p*f(1) > 0
23 paź 09:24