matematykaszkolna.pl
Na pierwszym spotkaniu rodziców uczniów 32-osobowej klasy trzeciej należy wybrać lenaa: Na pierwszym spotkaniu rodziców uczniów 32−osobowej klasy trzeciej należy wybrać trójkę klasową. Na ile sposobów można wybrać: a) troje przedstawicieli rodziców, b) trójkę klasową, jeśli w klasie są dwie pary bliźniaków, c) troje przedstawicieli rodziców, jeśli jednym z nich będzie pani Kowalska?
22 paź 22:46
Blee: Zakładamy, że do każdego ucznia przyszedł DOKŁADNIE jeden rodzic ?
22 paź 22:49
a7:

nawias
32
nawias
nawias
3
nawias

a)

nawias
30
nawias
nawias
3
nawias

b)

nawias
31
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

c)

22 paź 22:49
lenaa: włanie nie wiem, zastanawiałam się, czy przypisac każdemu jednego czy dwóch...
22 paź 22:54
Blee: tak naprawdę to ja bym napisał: "nie ma możliwości wyznaczenia jednoznacznej odpowiedzi na powyższy problem, ponieważ nie znamy liczby rodziców. Nie wiemy ilu rodziców przyszło dla danego dziecka, czy były dzieci których oboje rodzice nie przybyli."
22 paź 22:56
a7: dwóch się zwykle nie mieści w sali emotka, zwykle liczy się jednego
22 paź 22:56
Blee: a7 −−− zwykle emotka to mogą sobie stać pod ścianą ... jakiś może nie być ... bez jakiegoś założenia zadania się nie rozwiąże emotka
22 paź 22:59
a7: poza tym w trójce klasowej raczej nie może być dwóch rodziców jednego ucznia emotka
22 paź 23:00
Blee: nie ... ale dwójka rodziców jednego dziecka zwiększa pulę wyboru emotka
22 paź 23:01
a7: trzeba założyć, że jest po jednym rodzicu na ucznia(w przypadku bliźniaków mamy jednego rodzica na dwóch uczniów) jak chcesz przyjmować dwóch rodziców i inne warianty oraz komentarze to nikt tu Ci nie broni
22 paź 23:02
Blee:

nawias
32
nawias
nawias
3
nawias

więc gdyby była u każdego dwójka rodziców to miałbyś
*23 możliwości wybrania 'świętej

trójcy'
22 paź 23:02