logarytmy
Grzegorzzz: Mam f(x)= logx2 I x−3 I
i musiałem podać dziedzinę, wyszło mi D=R / {3}
Mógłby ktoś sprawdzić czy wyszło tak jak powinno?
22 paź 22:46
Blee:
bzduuura
1) x> 0 (podstawa logarytmu)
2) x ≠ 1 (podstawa logarytmu)
3) |x−3| > 0 (liczba logarytmowana)
22 paź 22:50
Mila:
Jeżeli x2 jest w podstawie to :
x≠0 i x2≠1 i x≠3
x≠0 i x≠1 i x≠−1 i x≠3
22 paź 22:51
Blee:
a jeżeli w podstawie logarytmu masz x2
to nadal:
x2 > 0 <−−− wypada x = 0
x2 ≠ 1 <−−− wypada x = 1 i x = −1
22 paź 22:51
Grzegorzzz: czyli D=R / {−1,0,1,3} ?
22 paź 22:58
Mila:
Tak.
22 paź 23:22