Wartość parametru m
Nick: Dla jakich wartości parametru m\in\RR równanie kwadratowe x2 −(m+1)x +m =0 ma dwa
pierwiastki x 1,x 2 takie, że x 1 \cdot x 2\in \left\langle 1,2\right\rangle.
I tutaj, skoro x1 x2 należą do <1,2> skorzystam ze wzorów Viete'a czyli podstawiam x1 x2 =
c/a .
Podstawiam m/1=x1 x2 i x1 x2 należą do < 1,2> to znaczy, że m należy do <1,2>
Następnie obliczam delte równania x2 −(m+1)x +m =0 i wychodzi = m2−2m+1 i widzę, że jest tu
wzór skróconego mnożenia (m−1)2 i teraz to ma być >0, czyli (m−1)2 >0 pierwiastkuje i
wychodzi mi |m−1|>0, czyli m>1 lub m<−1
I ostatnim krokiem tego zadania będzie wyciągnięcie części wspólnej tych działań, a odpowiedzią
będzie, że równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki dla m w przedziale otwarte 1 i zamknięte 2 ?
22 paź 22:10
Nick: W zadaniu miało być "takie, że x1 razy x2 należa do <1,2>
Przepraszam, nie zauważyłam błędu edycji
22 paź 22:13
Blee:
"Podstawiam m/1=x1 x2 i x1 x2 należą do < 1,2> to znaczy, że m należy do <1,2>" <−−− bzdura
niech x
1 = 2 ; x
2 = 2 ... wtedy m = x
1*x
2 = 2*2 = 4
22 paź 22:44
Blee:
Jak ja bym podszedł do tego zadania:
1) zauważam, że a>0 (czyli wierzchołek paraboli danej równaniem f(x) = x2 −(m+1)x +m będzie
poniżej osi OX)
2) wyznaczam xwierzchołka
3) 1 < xwierzchołka < 2 <−−−− pierwszy przedział
4) f(xwierzchołka) < 0 <−−−− drugi przedział
5) f(1) ≥ 0 <−−− trzeci przedział
6) f(2) ≥ 0 <−−− czwarty przedział
22 paź 22:48
Nick: ""Podstawiam m/1=x1 x2 i x1 x2 należą do < 1,2> to znaczy, że m należy do <1,2>" <−−− bzdura
niech x1 = 2 ; x2 = 2 ... wtedy m = x1*x2 = 2*2 = 4 " ale w warunach zadania jest napisane, zę
x1* x2 muszą się mieścić w zbiorze <1,2 czyli x1 nie może się równać 2 i x2 ≠2 chyba ? czy
nie?
22 paź 22:52
Blee:
dobrze ... to x1 = 1.91 a x2 = 1.99 ... nadal m = x1*x2 > 2 (oto mi chodziło tutaj)
22 paź 22:53
Blee:
PS. a nawet jeżeli x
1*x
2 = m będzie w przedziale w jakim powinno być to co z tego?
| | 1 | |
niech x1 = −5 ; x2 = − |
| −> x1*x2 = 1 (czyli jest w żądanym przedziale) a żadne z |
| | 5 | |
miejsc zerowych NIE JEST w żądanym przedziale
22 paź 22:58
Nick: 1)tak, to widzę
| | −b | | −delta | | (−m−1) | |
2) czyli korzystam ze wzoru: p= |
| q= |
| , czyli p= |
| q= |
| | 2a | | 4a | | 2 | |
22 paź 23:01
Blee:
no to rozwiązuje te nierówności i leć do punktów (5) i (6)
22 paź 23:03
Blee:
A czemu −b = −m−1 czyli −b = −(m+1) skoro tyle właśnie wynosi
+b

22 paź 23:06
Nick: | | −m−1 | | −(m−1)2 | |
Ale to widzę punkt wierzchołka x ( |
| , |
| ), jak punkt wierzchołka ma być < |
| | 2 | | 4 | |
1
Mam tak podstawić do tego równania x
2 −(m+1)x +m =0
Czyli:
| | −m−1 | | −m−1 | |
( |
| )2 −(m+1)* ( |
| ) +m<1  ? |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 23:09
Blee:
a od kiedy x
wierzchołka = "Punkt wierzchołka"
22 paź 23:11
Blee:
| | −b | | − (−m−1) | | m+1 | |
xwierzchołka = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
i teraz:
| | m+1 | |
1 < |
| < 2 <−−− rozwiązujesz TAKĄ podwójną nierówność |
| | 2 | |
22 paź 23:12
Nick: aa nieee,
| | −m−1 | | −m−1 | |
odnośnie punktu 3) będzie samo |
| >1 oraz |
| <2 |
| | 2 | | 2 | |
TaK?
22 paź 23:13
Nick: aaah dobra, rozumiem !
22 paź 23:13
Blee:
(3)
| | −Δ | |
wiesz że ywierzchołka = |
| |
| | 4a | |
| | −Δ | |
ywierzchołka < 0 ⇔ |
| < 0 ⇔ −Δ < 0 ⇔ Δ > 0 ⇔ .... dokończ |
| | 4a | |
22 paź 23:13
Nick: ale człowiek moze zgłupieć

dziękuję za cierpliwość
22 paź 23:14
Blee:
JESZCZE RAZ NAPISZĘ:
w równaniu: x2 −(m+1)x +m =0
a = 1
b = −(m+1)
c = m
22 paź 23:14