operacje na wektorach
stonasto: 1.1.Dane są dwa wektory: a = 3x + 4y − 5z , b = −x + 2y +6z Obliczyć:
a) Kąt pomiędzy wektorami
b Sumę i różnicę wektorów
c) Iloczyn wektorowy wektorów
d Cosinusy kierunkowe wektora a
Próbuję liczyć kąt ale wychodzą jakieś bzdury, proszę o pomoc
22 paź 21:57
Leszek: Wektory : a = [ 3,4,−5] ; b = [ −1,2,6] , | a | =
√ 9+16+25 = ....., | b | =
√ 1 +4 + 36 =
....
Iloczyn skalarny a o b = −3 +8 −30 = −25
| | a o b | |
cos α = |
| = ..... |
| | | a | * | b | | |
Dokoncz ! !
23 paź 13:53
jc: Dlaczego 3x + 4y − 5z = [ 3,4,−5]?
23 paź 14:05