matematykaszkolna.pl
Przekształcenia wykresów funkcji - pytanie kerip: Pytanie: Czy istotna jest kolejnosc kolejnych przekształceń jakiejś danej funkcji czy jest to tak naprawde obojetne od jakiego przeksztalcenia zaczynamy? I jesli nie jest to obojetne to w takim razie wedlug czego decydujemy, ktore przeksztalcenie bedzie nastepne i nastepne? Przykładem będzie funkcja f(x)=(|x|−2)2−1, gdzie jest przesuniecie o wektor oraz odrzucenie punktow po lewej stronie osi OY i symetryczne odbicie tych po prawej wzgledem osi OY
22 paź 21:30
Blee: jest obojętne o ile WIE SIĘ co się robi emotka
22 paź 21:32
kerip: Czyli w tym przykladzie moglbym zaczac od dwoch ''stron'' i w koncowym rozrachunku wyszloby dokladnie to samo?
22 paź 21:32
Blee: nie wiem co oznacza 'od dwóch stron' ... ale ogólnie −−− kolejność przekształceń jest w miarę dowolna, jednak często robienie w (wymyślonej) kolejności sprawia za dużo problemów
22 paź 22:01
kerip: Mówiąc 'od dwóch stron' miałem na mysli to, ze niewazne od czego bysmy nie zaczeli, czy od symetrycznego odbijania, czy od przesuwania wykresu funkcji o wektor, to czy nadal wychodziloby zawsze to samo? Chociaz teraz wlasnie glowie sie nad ty mprzykladem i nie wydaje mi sie by ta kolejnosc byla taka dowolna jak kazdemu by podpasowalo
22 paź 22:03
kerip: Bo wykresy y=x2 i y=|x|2 tak naprawde są takie same, wiec nie ma to najmniejszego sensu gdybysmy przyjeli te przekształcenie jako pierwsze
22 paź 22:07
Blee: jak już wcześniej napisałem −−− o ile 'wie się co się robi' to tak emotka Jednak najłatwiej (i najprościej) zaczynać od najbardziej 'wewnętrznych' elementów funkcji i kierować się ku tym najbardziej zawnętrznym
22 paź 22:10
kerip: W takim razie pytam wedlug czego mozna postepowac jesli sie po prostu nie wie emotka Mysle, ze to tez kwestia wprawy i oswojenia sie z tymi wszystkimi przeksztalceniami krok po kroku Dzieki wielkie za pomoc!
22 paź 22:13
Eta: rysunek 1/ rysujesz wykres y=(x−2)2−1 −− parabola 2/y = (|x|−2)2−1 wymazujesz tę część po lewej stronie i odbijasz tę co zostaje po prawej symetrycznie względem osi Oy
22 paź 22:19