Droga prędkość czas
Wokalove: Widelnice przebywają drogę w 7,1 s gdy owad ma niesione skrzydła jak żagiel , a 25 s , gdy owad
ma skrzydła opuszczone.
1) Mam obliczyć stosunek prędkości z żaglem i bez żagla .
To wyliczyłam i v1/v2=3,5 około i tak jest też w odpowiedziach
natomiast problem pojawia się z punktem 2
20 Oblicz różnicę czasów, w jakich widelnice przebywają drogę 2 m z żaglem i bez żagla
wyrażając tę różnicę przez Vzż
Nie wiem o co chodzi... Myślałam, że to ma być czas, a odpowiedź wynosi:(5m)/Vzż
Co to znaczy w ogóle? Jak to obliczyć? Proszę o pomoc
22 paź 21:23
Blee:
zgaduję, że vzż oznaczać ma "prędkość z żaglem"
zgadza się?
to musisz wyznaczyć jaką drogę pokonasz z prędkością vzż w wyliczonym czasie ... i to
właśnie masz w odpowiedzi
22 paź 21:29
Wokalove: Ale w punkcie 2 mamy drogę s=2m to po co miałabym wyliczać jeszcze jedną ?>
22 paź 21:32
Wokalove: Napisałbyś jak Ty to widzisz jeśli chodzi o wzór?
22 paź 21:44
Blee:
Jakie czasy u jakie prędkości Ci wyszły na drodze 2metrów
22 paź 21:57
Wokalove: nie umiem ich wyznaczyć

zapisałam tylko
t1= s/V1 = 2/3.5V2
t2= s/V2 = 2/V2
22 paź 22:03
Wokalove : Ktoś pomoże?
22 paź 22:24
Blee:
no okey ... więc
| | 2 | | 2 | | 3.5 − 1 | | 5 | |
t2 − t1 = |
| − |
| [m] = 2 |
| [m] = |
| [m] = |
| | v2 | | 3.5v2 | | 3.5v2 | | 3.5v2 | |
22 paź 22:24
Blee:
ach ... tam ma być względem v
zż czyli Twoje v
1
więc:
| | 2*3.5 | | 2 | | 5m | |
t2 − t1 = |
| − |
| [m] = |
| |
| | v1 | | v1 | | v1 | |
22 paź 22:30
Wokalove : Ale jak wyjdzie to 5m?
22 paź 22:31
Wokalove : Dziękuję Ci bardzo

!
22 paź 22:32