Naszkicować wykres cos(arcsinx)
WeraX: Naszkicować wykres funkcji: y=cos(arcsinx)
22 paź 21:21
the foxi:
niech arcsinx=α
wtedy sinα=sin(arcsinx)=x
cosα=
√1−sin2α=
√1−x2
założenia odnośnie dziedziny uwzględnij sama
22 paź 21:27
WeraX: x∊<−1,1>?
Jeżeli dobrze rozumiem to przy liczeniu cosα korzystamy z jedynki trygonometrycznej, ale czy
wtedy nie powinno być dwóch rozwiązań?
Pięknie dziękuję za pomoc.
22 paź 21:45
the foxi:
masz na myśli dlaczego nie bierzemy pod uwagę jeszcze cosα=−
√1−sin2α ?
cos
2α=1−sin
2α ⇔ cosα=
√1−sin2α ∨ cosα=−
√1−sin2α
| | ⎧ | √1−sin2α | |
| f(x)= | ⎩ | −√1−sin2α |
|
czy taki zapis ma sens? funkcja przyjmuje dokładnie jedną wartość każdemu argumentowi z jej
dziedziny, więc ograniczamy się jedynie do górnej połówki koła (nie jestem pewien, czy to na
pewno koło)
to jest tak samo jak z funkcją f(x)=
√x
y
2=x ⇔ y=
√x ∨ y=−
√x
nie rysujemy dwóch "ramion" obróconej paraboli gdy rysujemy funkcję pierwiastkową, bierzemy
jedynie górną część
22 paź 21:55
Blee:
jakich 'dwóch' rozwiązań?
zauważ, że y =
√1−x2 jest funkcją PARZYSTĄ
22 paź 21:56
Mila:
22 paź 22:46