Wykres y=sgn(x)
Inka: Narysuj wykres funkcji f oznaczonej wzorem
1) y= sgn(3x−6)
2)y=2sgn(x+1)
3) y= −3 sgn(x−2)+1
4) y=sgn(x−1)−2sgn(x+1)
Wykres funkcji y=sgn(x) jest mi znany ale nie wiem jak go zastosowac jesli wzory funkcji sa
rozbudowane
22 paź 21:03
Blee:
sgn(3x−6) = sgn(3(x−2))
więc:
1) rysujesz y = sgnx
2) przesuwasz 'o 2 w prawo' i masz y = sgn(x−2)
3) zauważasz, że: sgn(3(x−2)) = sgn(x−2)
22 paź 21:05
Blee:
pozostałe poprzez analogię
22 paź 21:05
the foxi:
przesuwanie wykresu funkcji o wektor znasz?
1) y=sgn[3(x−2)]
najpierw "ściskamy" w poziomie trzykrotnie
później przesuwamy o 2 w prawo
2) y=2sgn(x+1)
przesuwamy o 1 w lewo
i "rozciągamy" w pionie o 2
czyli tam, gdzie było −1 jest −2, tam gdzie 1, jest 2
3) −3sgn(x−2)+1
prezsuwamy o 2 w prawo
rozciągamy w pionie trzykrotnie
odbijamy symetrycznie wzdłuż osi OX
przesuwamy o 1 w górę
22 paź 21:06
Inka: dzieki za wskazowki .
A funkcje nr 4 ?
22 paź 21:13
Blee:
foxi ... a jak chcesz ścisnąć o 3 w funkcji sgn
22 paź 21:14
Blee:
sgn(x−1) <−−− dla x<1 będzie −1
2*sgn(x+1) <−−− dla x<−1 będzie −2
więc
dla x<−1 masz −3
dla x = −1 masz −1
dla x ∊ (−1;1) masz +1
dla x = 1 masz +2
dla x > 1 masz +3
22 paź 21:15
Blee:
ajjj ... to co napisałem jest dla sgn(x−1)
+ 2sgn(x+1)
zrób poprzez analogie
22 paź 21:16
the foxi:
faktycznie, to bez sensu
22 paź 21:20
Inka:
Blee mam pytanie
Czy jesli sobie np we wzorze funkcji nr 3
y=−3sgn(x−2)+1 zrobie tak
a) x−2=0 to x=2
dla x>2 jest 1*(−3)=−3
dla x<2 jest (−1)*(−3)=3
Potem y= −3 sgn(x−2) ten czarny przesuwam o 1 w gore w konsekwencji dostajemy czerwony wykres
?
dzieki za odpowiedz .
22 paź 21:36