Rozwiąż równanie
Meumann: sin2x − 2sinx = 0
Zaczynam tak:
sin2x = 2sinx
2sinxcosx= 2sinx
2sinx(cosx−1)=0
sinx=0 lub cosx − 1 = 0
sinx:
x = k*pi, k − całkowita
cosx:
cosx−1 = 0
cosx=1
x = 2k*pi, k − całkowita
Wyszły mi 2 rozwiązania, natomiast w odpowiedziach jest tylko jedno: x = k*pi.
Gdzie popełniłem błąd?
22 paź 20:25
Blee:
zauważ, że kπ zawiera wszystkie rozwiązania 2kπ
22 paź 20:26
Meumann: Racja.
Gdybym zostawił wynik w aktualnej postaci, dostałby on maksymalną ilość punktów na np. maturze?
22 paź 20:28
Blee:
gdybyś zapisał: "Odp. x = kπ ∨ x = 2kπ" to jeżeli byś był na granicy zdania matury to by Ci
dali, gdybyś nie był na granicy to (moim odczuciu) powinni Ci obciąć punkt
22 paź 20:32