liczby trzycyfrowe
marek: Znajdź wszystkie takie liczby trzycyfrowe, że po skreśleniu cyfry setek otrzymamy liczbę
dwukrotnie mniejszą niż po skreśleniu cyfry jedności.
22 paź 20:18
Blee:
czyli mamy liczbę postaci
XYZ i ma zachodzić YZ < XY
więc:
1) Y < X i Z dowolne
2) Y = X i Z < Y
wypisujesz takie liczby
22 paź 20:40
marek: a co z tym że ma być dwukrotnie mniejsza?
22 paź 20:42
Blee:
no widzisz ... nie zauważyłem tego
22 paź 20:51
marek: czyli będzie YZ<2XY?
22 paź 20:52
Blee:
czyli
2*(10y + z) = 10*x + y
20y + 2z = 10x + y
stąd wniosek −−− y MUSI BYĆ liczbą parzystą (dobierasz pozostałe cyfry do obranej y)
więc
dla Y = 0 będzie:
2z = 10x −> z = 5x, więc z=5 i x=1
więc masz: 105
dla Y = 2 będzie:
40 + 2z = 10x + 2
20 + z = 5x <−−− sprawdzasz jakie x,z spełniają to równanie
itd.
22 paź 20:54
Blee:
oczywiscie miało być:
20 + z = 5x +1
22 paź 20:57
marek: czyli maksymalnie może być do y=4?
22 paź 21:05
Blee:
Y = 6 to masz:
60 + 2z = 10x + 6
niech x = 6 to będzie miał:
60 + 2z = 60 + 6 −> z = 3
niech Y = 8
80 + 2z = 10x + 8
niech x = 8 to będzie miał:
60 + 2z = 80 + 8 −> z = 4
więc nie ... y=4 nie jest maksymalną granicą 'y'
22 paź 21:08
Blee:
tfu ... oczywiście, że y=4 to maks
22 paź 21:09
marek: dzięki
22 paź 21:35