Grupy
mietek: Niech (G,*) oraz (G',*') będą grupami oraz e ∊ G1, e' ∊ G2 elementami neutralnymi działań w
odpowiadających
grupach. pokazać że jeżeli funkcja f:G→G' spełnia własność f(g1+g2)=f(g1)+f(g2) to f(e)=e'
Bardzo proszę o pomoc jak to ruszyć ( nie ma błędów w oznaczeniach np tutaj ( f(g1+g2) )?
22 paź 19:57
jc: f(e)+f(e)=f(e+e)=f(e), f(e)=e'
22 paź 20:16
mietek: Nie powiem że za dużo to nie wyjaśnia
znalazłem takie coś
φ(1G)=1F
φ(1G) = φ(1G · 1G) = φ(1G)φ(1G)
skąd, po skróceniu, φ(1G)=1G.
tylko dlaczego na końcu jest 1G ?
22 paź 20:27
jc: Podstawiasz g1=g2=e. e+e=e, bo e jest elementem neutralnym.
f(e)+f(e)=f(e+e)=f(e)
Do obu stron dodajesz element przeciwny do f(e). Dostajesz
f(e)=e'
Co do oznaczeń 1G to element neutralny w grupie G. U Ciebie po prostu e.
1F to element neutralny w grupie F. U Ciebie e'.
No i działanie jest inaczej oznaczone.
22 paź 20:42