funkcja kwadratowa - parametr, współczynnik
Madzia: Czy jeśli mam wzór funkcji:
f(x) = x2 + bx + c
to czy mogę nazwać b,c parametrami?
Czym się różni parametr od współczynnika?
12 lut 11:10
Julek:
To zależy jakiego typu masz zadanie. Mogłabyś b i c nazwać parametrami wtedy, gdybyś miała za
zadanie zbadać jakąkolwiek zależność/zachowanie funkcji ich względem. Współczynniki określają
Ci postać funkcji, a zatem od ich wartości zależy czy funkcja będzie miała takie, a nie inne
cechy (np. monotoniczność, miejsca zerowe itd.). Parametr to pewna zmienna względem, której te
cechy mogłyby się zmieniać (w zależności od postaci takiej funkcji z parametrem)
Postać ogólna funkcji kwadratowej :
f(x) = ax2 + bx + c, gdzie a, b i c są współczynnikami.
Jeśli spotkałabyś się na przykład z taką postacią:
f(x) = (m−1)x2 − mx + 1 − m
to wiesz, że współczynniki a,b i c są zależne od parametru m, czyli czegoś zmiennego.
12 lut 15:26
Madzia: Zadanie: Punkty A=(0,5) i B=(1,12) należą do wykresu funkcji f(x) = x
2 + bx + c.
Zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
Czy w tym przypadku b,c nazywamy parametrami czy współczynnikami?
(Nie chodzi mi o rozwiązanie tego zadania, bo wiem jak je zrobić, tylko o te
współczynniki/parametry)
Dzięki
12 lut 19:08
ak1:
b i c w równaniu ogólnym są współczynnikami ( przyjmują określoną wartość)
jak obliczyłaś to widzisz że są w tym przypadku różne.
parametr oznaczamy najczęściej jako m może być liczbą lub przedziałem
12 lut 20:01
Julek:
b i c to współczynniki
5 = c
12 = 1 + b + 5 ⇒ b = 6
f(x) = x2 + 6x + 5
12 lut 23:48
Madzia: Dzięki wszystkim! Jesteście kochani!
13 lut 20:48