logarytmiczna funkcja
Paweł: Ktoś pomoże wyznaczyć dziedzinę?
f(x)= logx2−16 (x3 −5x2 − x + 5)
f(x)= logx2−1 (36/25 − (5/6)x−5 )
f(x)= log2/x (x−1/x+2 − 7/x−3)
Prosiłbym o rozwiązanie do końca ,bo nie jestem pewny czy robię dobrą metodą ,a po zobaczeniu
całego rozwiązania będę już pewny
22 paź 19:03
Paweł: chociaż prosiłbym o rozwiązanie w całości jednego przykładu
22 paź 19:08
uczen: Aby wyznaczyc dziedzine musza zachodzic nastepujace warunki:
1) x2−16>0
2) x2−16≠1
3) x3−5x2−x+5>0
1) x2−16>0
(x+4)(x−4)>0
x∈(−∞;−4) ∪ (4;+∞)
2) x2−16≠1
x2−17≠0
(x+√17)(x−√17)≠0
x≠−√17 ∧ x≠√17
x∈R\{−√17,√17} (gdzie R to zbiór liczb rzeczywistych)
3) x3−5x2−x+5>0
x2(x−5)−(x−5)>0
(x−5)(x2−1)>0
(x−5)(x+1)(x−1)>0
x∈(−1;1) ∪ (5;+∞)
Zatem:
x∈(−∞;−4) ∪ (4;+∞)
x∈R\{−√17,√17}
x∈(−1;1) ∪ (5;+∞)
Wyznaczasz część wspólną i wychodzi, że: x∈D=(5;+∞)
22 paź 19:30
uczen: Nie wiem czy przypadkiem naprawde wielkiej glupoty nie napisalem i czy nie powinno byc, ze
x∈D=(−∞;−√17) ∪ (−√17;−4) ∪ (−1;1) ∪ (4;√17) ∪ (√17;5) ∪ (5;+∞)
22 paź 19:40
iteRacj@: z moich obliczeń x∈D=(5;+∞)
22 paź 19:49
Paweł: Czemu jest ten pierwiastek z 17 w dziedzinie?
22 paź 19:51
Inka: Zapisy funkcji nie sa jednoznaczne wiec nie oczekuj pomocy Paweł .
22 paź 20:08