Wyznaczanie m
uczen: Zadanie) Dziedziną funkcji f(x)=p{ (|m+1|−3)x+9 jest zbiór R. Wyznacz m.
Moglbym prosic o wyjasnienie na czym w ogole polega ten przyklad?
Probuje cos z funkcja liniowa, ale nie wiem czy w dobrym kierunku ide i wlasnie chcialbym sie
poradzic o co tu chodzi
PS cale to wyrażenie jest pod pierwiastkiem, poniewaz w podgladzie widze, ze nie wychodzi mi
zapisanie tego
22 paź 18:42
uczen: Przypominajka!
22 paź 19:09
iteRacj@:
f(x)=√ (|m+1|−3)x+9
czy to wygląda tak?
22 paź 19:59
uczen: Dokładnie tak!
22 paź 20:01
iteRacj@: kiedy pierwiastek kwadratowy jest określony?
masz √a, jakie warunki musi spełniać a?
22 paź 20:04
uczen: a>0
22 paź 20:11
iteRacj@: a≥0,
pierwiastek z zera istnieje √0=0
więc wyrażenie pod pierwiastkiem ma być nieujemne dla każdej liczby rzeczywistej
(|m+1|−3)x+9 ≥0
kiedy funkcja liniowa przyjmuje wartości tylko nieujemne?
22 paź 20:16
uczen: wtedy, gdy jej rownanie jest ≥0?
oj, luki w pamieci z tej funkcji liniowej niestety
wlasnie dlatego mam z tym taki problem
22 paź 20:21
iteRacj@:

nie,
na rysunku są dwa przykłady funkcji liniowych, które przyjmują tylko wartości dodatnie
niebieska i
żółta
a funkcja z
zielonym wykresem przyjmują tylko wartość zero
jakie są wzory tych funkcji?
22 paź 20:26
uczen: Niebieska: y>0
Żółta: y>0
Zielona: y=0
22 paź 20:28
uczen: Czyli wychodzi na to, ze funkcja liniowa przyjmuje tylko wartosci nieujemne, gdy jej rownianie
jest mniejsze lub równe 0, dobrze rozumiem?
równanie funkcji ≤ 0
22 paź 20:29
iteRacj@: zielona się zgadza, szukamy pozostałych
wzór dowolnej f.liniowej y=ax+b
wszystkie te funkcje są równoległe od osi OX, co można powiedzieć na tej podstawie o ich
wzorach?
22 paź 20:31
uczen: Na tej podstawie mozemy stwierdzic, ze ich wspolczynnik kierunkowy jest równy
Czyli współczynnik przy x we wzorze
Zatem a=0, przez co ''znika'' x we wzorze i zostaje sam wyraz wolny
22 paź 20:34
iteRacj@: 20:29 nie, bo y≤0 wyznacza półpłaszczyznę a nie prostą
prosta ma wzór y=ax+b
wykresy narysowanych przeze mnie funkcji są równoległe od osi OX, co można powiedzieć o ich
współczynnikach a i b?
22 paź 20:37
iteRacj@:
idealnie: a=0 zostaje sam wyraz wolny y=0x+b=b
ile musi wynosić b, żeby funkcja przyjmowała tylko wartości dodatnie lub zero?
22 paź 20:39
uczen: Ich współczynniki a są rowne 0, a współczynniki b są to punkty przecięcia prostych z osią y
22 paź 20:39
uczen: b ≥ 0, dobrze rozumiem?
22 paź 20:41
iteRacj@: dokładnie tak b ≥ 0
czyli mamy dwa warunki
a>0 i b ≥ 0 i wtedy dla każdej liczby rzeczywistej f.liniowa pod pierwiastkiem przyjmie
wartości nieujemne, a dziedziną wyjściowej funkcji f(x) będzie zbiór liczb rzeczywsitych
22 paź 20:51
uczen: Czyli jesli mamy juz z glowy ten warunek ze wspolczynnikiem b to po prostu nie musimy go juz
pisac?
Jesli dobrze rozumuje to wystarczy po prostu rozwiazac nierownosc |m+1|−3>0
22 paź 20:57
iteRacj@: 20:51 błąd powinnam napisać a=0 i b ≥ 0
tak, przy takich danych gdy b jest stałe trzeba tylko sprawdzić, czy spełnia warunek b≥0
masz do rozwiązania równanie a=0
22 paź 21:01
uczen: Suuuper, dziekuje bardzo za poswiecony czas i za wytlumaczenie zadania, na pewno sie juz
bardziej rozswietlilo!
Jeszcze raz dzieki wielkie i dobrej nocki (:
22 paź 21:03
iteRacj@: jak jest już jasne to super!
22 paź 21:07