Stereometria-graniastoslupy
Pomocy prosze: Wysokosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 8. Krawedz boczna jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod katem 45. Oblicz objetosc ostroslupa oraz pole powierzchni bocznej
ostroslupa
12 lut 10:59
Ekhm:α=45
z piagorasa
b to połowa przekatnej i równa się 8 (ptagorejski trójkąt 45:90:45)
Przekątna ma długość 16
16
czyli a =
=8√2
√2
Pp=128
H=8
V=Pp*H
policzysz sobie...
NIEBIESKIE
to na podstawie ma długość 4√2 (dlaczego?)
z pitagorasa a2+b2=c2 wyznaczamy c niebieskie
To będzie H