szybka pomoc
Adi: Do pewnej prostej należą punkty A= ( 1 , 2 ) i B = ( −2 , 5 ). Prosta ma wzór
A x−y+3 = 0
B x−y−3 = 0
C x+y+3 = 0
D x+y−3 = 0
cos mi nie wychodzi zadna z tych odp ktos wyjasni jak to zrobic?
22 paź 18:29
Blee:
podstaw współrzędne pierwszego punktu i sprawdź które odpowiedzi odpadają
do tych co zostaną podstaw współrzędne drugiego i już masz odpowiedź
22 paź 18:32
Stella: y=ax+b −wzor prostej
2=1a+b /*2
5=−2a+b
4=2a+2b
+ 5=−2a+b
9=3b
b=3
a=−1
y=−x+3
−x−y+3=0 /* (−1)
x+y−3=0
odp D
22 paź 18:32
Adi: dziekuje
22 paź 18:34
Blee:
po co wyznaczać skoro jest to test i liczy się czas ?!
22 paź 18:40
Johanson: bo potem tacy idioci ktorzy nie umieja zrobic otwartego zadania tego typu lepiej zdaja mature
niz inteligentni ludzie, jesli trafią na takie zadanie zamkniete. To wystarczający powód
22 paź 18:42
Johanson: a kolega zadajacy pytanie jak sadze liczyl do doprowadzenie obliczen do wyniku, a nie po prostu
wskazanie odpoweidzi D
22 paź 18:43
Stella: Johanson prawda
22 paź 18:44
Mila:
Trzeba wybrać sposób , aby najmniej czasu potrzebować i mniej okazji było do pomyłki.
A=(1,2)∊prostej ?
1−2+3≠0 nie
1−2−3≠0 nie
1+2+3≠0 nie
1+2−3=0 tak
B = ( −2 , 5 )
−2+5−3=0
odp.D
Stella sprawnie napisała równanie prostej, ale jeszcze dla pewności sprawdziłabym,
czy A i B należą do tej prostej.
Johanson, Stella Każdy wybiera sam ścieżkę do wiedzy.
Powodzenia
22 paź 18:58
Stella: Tak sie sklada ze rozwiazując zadanie (a nie podstawiając odpowiedzi do abc...) nie musze
sprawdzać, bo mam pewność, że wynik jest dobry
22 paź 19:00