Jaka siła grawitacji działałaby na ucznia , gdyby znalazł się na powierzchni Jow
<PATRYCJA>: Zad. 30
Siła przyciągania grawitacyjnego działająca na dane ciało umieszczone na Jowiszu jest 2,5 razy
większa niż na Ziemi. Jaka siła grawitacji działałaby na ucznia , gdyby znalazł się na
powierzchni Jowisza

Do obliczeń przyjmij masę ucznia 60kg. Zapisz obliczenia.
Proszę o obliczenia
12 lut 09:54
Godzio: F
j = 2,5F
z
moim zdaniem powinna być podana jeszcze masa Ziemi i promień ziemii
M
z = 6*10
24 kg
R = 6370km ≈ 6*10
6m
| | Mzmu | | 60* 6*1024 | |
Fj = 2,5 * G* |
| = 2,5 * 6,67 *10−11 * |
| =
|
| | r2 | | 6*6*1012 | |
16,675 *10
−11 * 10*10
12 = 16,675 * 10 = 166,75N
12 lut 13:08
prof. Mariusz:
| | Mz Mu | | 60* 6*1024 | |
Fj=2,5*G* |
| =2,5 * 6,67 *10−11* |
| = |
| | r2 | | 6*6*1012 | |
16,675 *10
−11 * 10*10
12 =16,675 * 10 = 166,75N
hmm całkiem całkiem tylko nie rozumiem skąd wziołeś r
2 = 6*6*10
12
12 lut 13:38
Godzio:
r ≈ 6 * 103 km = 6 * 106 m
r2 = (6*106m)2 = 6*6 * 1012 m2
12 lut 13:48
prof. Mariusz: Bardzo przepraszam teraz rozumiem
12 lut 13:50