trygonometria
Marcin: sin²40 *cos²50 +2sin60+cos 30
Proszę o podpowiedzenie jak to obliczyć. Jestem na etapie w którym zamieniłem 2sin60 i cos 30 ,
ale nie mam pomysłu co dalej zrobić
22 paź 15:45
a7: cos250=cos(90−40)cos(90−40)=sin240=sin2(180−120)=cos2 120=cos2(90+30)=(−sin30)2=1/4
?
1/4 * 1/4 +√3+√3/2=
22 paź 16:31
Marcin: w zasadzie to nie rozumiem tego. jeżeli zamieniasz sin2(180−120) to wtedy nie zmienia się na
cos z tego co pamiętam.
22 paź 16:41
a7: no właśnie to bzdura, sory
22 paź 16:43
Marcin: plus jeszcze to, że wyszło Panu , że sin²40 i cos²50 są sobie równe. Na jakiej podstawie Pan
to zauważył?
22 paź 16:47
22 paź 17:16
a7: sin40=(sin180−120)=sin120=sin(90+30)=cos30 ? nie wiem czy prawidłowo skorzystałam z wzorów
redukcyjnych
22 paź 17:21
a7: chyba bzdura
22 paź 17:24
a7: tak bzdura nie można odejmować 120stopni
22 paź 17:35
Marcin: No niestety bzdura. Wziąż nie mam pojęcia co z tym zrobić
22 paź 18:16
Mila:
Na pewno dobrze przepisałeś zadanie, czy może to masz po przekształceniach?
Jakie masz polecenie?
22 paź 18:42
Marcin: Zadanie dostałem od kolegi. Podobno podawała Pani. Ja jestem w szpitalu więc na 100% nie jestem
pewny, że to jest dobrze przepisane.
22 paź 18:53
Mila:
Zostaw teraz to zadanie, gdy przyjdzie kolega, to upewnij się co do treści.
Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia.

Tymczasem rozwiązuj inne zadanka i wpisuj tutaj w razie trudności.
22 paź 19:01
Marcin: Dziękuje ślicznie.
22 paź 19:07
Mila:
Rozwiąż takie:
1)
wykazać, że :
22 paź 19:08