wyznacz wszystkie liczby całkowite m, dla których wyrażenie U{x-1/2y+10}{y-2]
Aga: Miałam wyznaczyć z równania x i y kolejno
x=m2−2m−6
y=2m+8
Następnie wyznaczyć wszystkie liczby całkowite m, dla których wyrażenie
x−1/2y+10
jest liczbą całkowitą
y−2
Po podstawieniu
m(m−3)
2(m+3)
Co dalej?
22 paź 15:32
Aga: Proszę o pomoc.
22 paź 17:09
Blee:
a czy na pewno dobrze zostało x i y wyznaczone
22 paź 17:11
Blee:
m(m−3)
m(m−3) + 6m − 6m
m(m+3) − 6m
=
=
=
2(m+3)
2(m+3)
2(m+3)
m
3m
m
3m + 9 − 9
m
9
=
−
=
−
=
− 3 +
2
m+3
2
m+3
2
m+3
i teraz:
1) dla parzystego m będzie jedynie m = 6
2) m jest nieparzyste to m = 3 lub m = 15