Ile jest liczb dziesięciocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4?
lenaa: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4?
22 paź 14:46
a7:
1111000000 −tych jest ?
1120000000 −tych jest ?
1300000000 −tych jest 18
4000000000 −ta jest 1
2200000000 −tych jest 9
22 paź 14:59
Mila:
Można zastosować wzór na kombinacje z powtórzeniami
x
1+x
2+....+x
10=4−1
Liczba rozwiązań w zbiorze N
22 paź 16:08
lenaa: a bez tego wzoru? nie miałam jeszcze go wprowadzonego, kombinacje dopiero przed mną
22 paź 20:28
lenaa: próbowałam to zrobić na styl a7

ale tez nie wiem jak obliczyć ile jest liczb z cyframi
(1,1,1,1, 0,0,0,0,0,0) i (1,1,2,0,0,0,0,0,0,0)
22 paź 20:30
Mila:
Co miałaś, wariacje kombinacje?
22 paź 21:48
Mila:
Permutacje?
22 paź 21:49
a7: https://www.matematyka.pl/386750.htm
tu jest opisany wzór który będzie pomocny
1111000000 pierwsza musi być 1 żeby liczba była 10−cio cyfrowa, następnie korzystamy z wzoru z
linku i wychodzi 84 sposoby do ustawienia 3 jedynek i 6 zer na 9 miejscach
1120000000 tu rozpatrujemy dwa przypadki
1)na początku jest 2 następnie podobnie jak poprzednio korzystamy z wzoru z linku i wychodzi
36 sposobów ustawienia dwóch jedynek i siedmiu zer na 9 miejscach
2) na początku jest 1 i tu liczymy na piechotę [2(8+7+6+5+4+3+2+1)]=36 gdy jedynka jest koło
dwójki + 36 (gdy 1 i 2 są rozdzielone i raz jedynka na drugim miejscu raz dwójka)
(7*2+6*2+5*2+4*2+3*2+2*2+1*2)
i sumujemy 18+1+9+84+36+56=204
Mili wyszło inaczej, więc gdzieś jest błąd
23 paź 00:40
a7: drugi przypadek źle obliczyłam 72+56
18+1+9+84+72+56=240
23 paź 00:44
23 paź 01:03
23 paź 01:12
a7:
poprawiam (jeszcze raz) 2) jest 16 przypadków, gdy druga jedynka jest koło dwójki
i 56 gdy druga jedynka jest rozdzielona (zerami) z dwójką
sumujemy 18+1+9+84+36+16+56=220, mam nadzieję, że tym razem nie wkradł się już żaden chochlik
23 paź 03:47