Jaka siła wyporu działa na zanurzona w wodzie belkę??
<PATRYCJA>: Zad.29
Belka dębowa ma objętość 50litrów. Jaka siła wyporu działa na zanurzona w wodzie belkę

Do
obliczeń przyjmij gęstość suchego drewna równą 800kg/m3. Zapisz obliczenia.
Proszę o obliczenia
12 lut 09:50
Mateusz: podstaw dane do wzoru F = ρ*g*V i oblicz
12 lut 10:07
<PATRYCJA>: czyli co

Mam wzór F= p*g*V, za:
p − podstawiam 800kg/m3
V − podstawiam 50litrów
a za g

?;>
12 lut 10:23
Mateusz: g to przyszpieszenie ziemskie równe jakies 10m/s2
12 lut 10:27
Mateusz: objętosc V wyraz w m3 bo jednostka objętosci w SI to m3
12 lut 10:29
<PATRYCJA>: wyszło 400000, ale czego

/ N

?
12 lut 10:39
Mateusz: No tak jak nie masz pewnosci co do jednostki to wykonaj działa nie na jednostkach wg wzoru
| | kg | | m | | m | |
F = ρ*g*V = |
| * |
| *m3= kg* |
| = N |
| | m3 | | s2 | | s2 | |
12 lut 10:47