Obliczenie z
pomoczadanko: z2 + (6i−3)z − (6+8i) =0
Niestety wychodzi mi inny wynik niż powinien być inie wiem dlaczego. Proszę o pomoc w
rozwiązaniu
22 paź 12:12
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
22 paź 12:28
PW: Może wolisz bez Delty Naszej Kochanej
| | 3 | | 3 | | 3 | |
z2+2(3i− |
| ) + (3i− |
| )2 − (3i− |
| )2−(6+8i)=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
(z+3i− |
| )2 +9+9i− |
| −(6+8i)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
(z+3i− |
| )2 + |
| + i =0 |
| | 2 | | 4 | |
− dalej już wiadomo, liczba
| | 3 | |
ma być jedną z liczb stanowiących pierwiastek drugiego stopnia z liczby − |
| − i.  |
| | 4 | |
A to nietrudne, bo
Ale sprawdź, bo często się mylę, i potem dokoncz.
22 paź 14:50
pomoczadanko: ja to zrobiłam tak:
Δ = −3−4i √Δ = u+iv (u+iv)2 = −3−4i u2−v2+2uvi=−3−4i
u2−v2 = −3
2uv= −4 czyli u= −2v
później po podstawieniu i pomnożeniu przez v2 wyszło mi −v4+3v2+4=0 v2=t
Δt= 25 √Δt = −1 v 4 czyli v2 = 4 v=2 lub v=−2
czyli z = −1+2i lub z= 1−2i
i nie wiem co jest źle, proszę o pomoc
23 paź 19:53
PW: Tak się męczysz z "zawsze słusznym podstawieniem", że nie chce mi się tego sprawdzać.
Czy nie przekonuje cię, że skoro
Δ = −3−4i,
czyli
to przedostatnia linijka z 22.10. o 14:50 pokazuje odpowiedź na pytanie
− Jaka liczba jest kwadratem delty?
Takie rzeczy przy pewnej wprawie zgaduje się (na zasadzie kwadratu sumy).
23 paź 20:07
PW: Korekta 2. wiersza od dołu.
− Kwadratem jakiej liczby jest Δ?
23 paź 20:10
Mila:
z
2 + (6i−3)z − (6+8i) =0
Δ=(6i−3)
2+4*(6+8i)=−36−36i+9+24+32i=−3−4i=−1*(3+4i)=i
2*(2+i)
2
| | 3−6i−i(2+i) | | 3−6i+i*(2+i) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−6i−2i+1 | | 3−6i+2i−1 | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=2−4i lub z=1−2i
=============
23 paź 20:14