(n + 2)! − n! | ||
Oblicz: | ||
n! − (n − 1)! |
n!(n+1)(n+2) − n! | (n−1)!*n[(n+1)(n+2) − 1] | |||
= | = | = | ||
(n−1)!*n − (n−1)! | (n−1)!*(n−1) |
n[(n+1)(n+2)−1] | ||
= | ||
(n−1) |
n!*(n+1)(n+2)−n! | ||
= | ||
(n−1)!n−(n−1)! |
(n!*[(n+1)(n+2)−1] | ||
= | = | |
(n−1)!(n−1) |
(n−1)!n[(n+1)(n+2)−1] | n3+3n2+n | |||
= | = | |||
(n−1)!(n−1) | n−1 |
n3 + 3n2 + n | |
n − 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |