Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych większych od 675, w których zapisie nie wys
lenaa: Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych większych od 675, w których zapisie nie występują
cyfry 1 i 9, jeśli:
a) cyfry się nie powtarzają, b) cyfry mogą się powtarzać.
próbowałam rozwiązać sama, ale wyszedł mi zły wynik. Powinno wyjść: a) 91 b) 139
22 paź 10:26
Jerzy:
a)
679 − 1 liczba
68X − 6 liczb
7XX − 7*6 = 42 liczby
8XX − 7*6 = 42 liczby
Razem: 91 liczb.
22 paź 10:53
Jerzy:
Miało byc oczywiście: 678 − 1 liczba
22 paź 10:53
Jerzy:
b)
676 − 1
677 − 1
678 − 1
68X − 8
7XX − 8*8 = 64
8XX − 8*8 = 64
Razem: 139 liczb
22 paź 10:57
lenaa: Dzięki! już wiem, czemu mi wychodził zły wynik xd zapomniałam o 0. Dzięki piękne za pomoc!
22 paź 10:59