Skladanie funkcji
Kuba: Witam mam udowodnić że (g°f)−1=f−1°g−1 muszę skorzystać tego że f°f−1=Idx i z
czego jeszcze?
22 paź 09:24
PW: Po lewej stronie mamy przekształcenie odwrotne do
x → y=f(x) → z=g(y)
czyli
z → y → x,
ostatecznie
z → x.
Po prawej stronie (przy tych samych oznaczeniach) jest przekształcenie działające następująco:
z → y → x
czyli ostatrecznie
z → x
− to samo co po lewej.
Prawdę mówiąc jest to tak oczywiste, że moglibyśmy poprzestać na "rysunku ze strzałkami".
22 paź 09:50
PW: Nic nie pisałem o różnowartościowości, bo to założenie tkwi w definicji funkcji odwracalnej.
22 paź 09:52