Czy ten bezpiecznik wytrzyma obciążenie...
<PATRYCJA>: Bezpiecznik prądu elektrycznego dostosowany jest do maksymalnego natężenia 16A. Czy ten
bezpiecznik wytrzyma obciążenie, gdy równocześnie pracować będzie pralka o mocy 2200W i
czajnik elektryczny o mocy 1710W

(U= 230V) Zapisz obliczenia.
Proszę o obliczenia
12 lut 09:32
Uncle Tom: moc pobierana 2200 W + 1710 W = 3910 W
natężenie obiiczasz z wzoru I = P:U
I = 3910 W : 230 V
I = 17 A
Bezpiecznik 16 A nie wytrzyma, chyba że herbatkę przygotujesz w przerwie pracy grzali w pralce
12 lut 10:03
vimek606: witam mam pytanie jak się oblicza taką moc w układzie trójfazowym ponieważ powyższe obliczenia
dotyczą prądu jedno fazowego a mnie interesuję układ 3 fazowy.
18 gru 04:49
Bizon:
... a w 3−fazowym masz jeszcze √3
18 gru 08:33
vimek606: acha ale nie bardzo rozumiem może jakis przykład by się przydał zebym wiedział jak to się
oblicza i co z czego się bierze prosił bym o przykładowe obliczenie mocy danego bezpiecznika
np 16A
18 gru 15:44