Funkcja liniowa
uczen: Dana jest funkcja liniowa f(x)=(3−4a)x+|a−7|
Dla jakich a funkcja jest rosnąca?
Mam pytanie, poniewaz nie jestem pewien czy tak naprawde to 'a' pod wartością bezwzględna psuje
nam tutaj cała zabawe w liczeniu zadania?
Wiemy, ze o tym czy funkcja jest rosnaca czy malejaca decyduje wspolczynnik 'a' we wzorze na
funkcje liniowa, czyli y=ax+b, ale wlasnie nie jestem pewien czy tutaj to 'a' pod wartoscia
bezwzgledna jakos znaczaco wplywa na rozwiazanie czy nie ma to kompletnie znaczenia?
21 paź 23:36
Eta:
y=ax+b
f. rosnąca dla 3−4a>0 ⇒ ...........
21 paź 23:42
uczen: Czyli to naprawde było takie łatwe jak myslalem?
21 paź 23:43
uczen: Dziekuje za pomoc! : )
21 paź 23:45
Eta:
21 paź 23:49