Indukcja Matematyczna
Łukasz: 1. Dla dowolnego neN i dla każdej liczby n
p−n jest podzielna przez p.
2. Dla każdego neN
n√a1*a2*...*an <= (a1+a2+...+an)/n gdzie a1>=0, a2>=0,...,an>=0
Ma ktoś jakiś pomysł?
Oczywiście wszystko stosując indukcję


Z góry dzięki!
21 paź 23:01
iteRacj@:
1. dla n=3 i p=4 nie zgadza się, więc chyba p musi spełniać jakiś dodatkowy warunek (liczba
pierwsza?)
22 paź 08:53
Łukasz: Dokładnie tak, umknęło mi słowo "pierwszej" podczas przepisywania, mój błąd
22 paź 09:54
Adam:
1. Wskazówka, dwumian Newtona
2. Udowodnij że jeśli tw. zachodzi dla n=2k, to zachodzi dla n=2k+1. Potem że jeśli
zachodzi
dla n, to i dla n−1
22 paź 10:19
PW: 1. to tzw. małe twierdzenie Fermata. Pod tym hasłem znajdziesz m.in. dowód indukcyjny.
22 paź 10:21