wyznacz klasy abstrakcji
asdf: R⊆(nieparzyste naturalne)2: (a,b)∊R ⇔ a ≡ b(mod 3)
wyznacz klasy abstrakcji
21 paź 22:07
Adamm:
[1] = {1, 7, 13, 19, ...}
[3] = {3, 9, 15, 21, ...}
[5] = {5, 11, 17, 23, ...}
21 paź 22:10
asdf: Zgadza sie. A jak to jako wzór zapisać

+ mam modulo 3, myślałem, że klassami abstrakcji będą [0], [1], [2]
21 paź 22:15
Adamm:
[1] = {6k+1: k∊N}
[3] = {6k+3: k∊N}
[5] = {6k+5: k∊N}
klasami abstrakcji nie będą [0], [1], [2], bo mamy liczby naturalne nieparzyste
21 paź 22:23
asdf: Jeżeli przyjąć ze 0 to naturalna to jest ok, a jesli nie chyba to trzeba zapisac jako
6k−5 itp
Anyway, dzięki
21 paź 22:30