Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}
lenaa: Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7},
jeśli cyfry w liczbie mogą się powtarzać oraz:
a) każda liczba ma być parzysta,
b) jedną z cyfr tej liczby będzie 3,
c) w liczbie nie wystąpi cyfra 0?
21 paź 21:33
lenaa: potrzebuje pomocy w podpunkcie b
21 paź 21:37
Eta:
b) 3|xx x∊{0,1,2,4,5,6,7} 1*7*7= 49 liczb
x|3x x∊{1,2,4,5,6,7} 6*1*7 =...
x|x3 6*7*1=...
razem : ...................
21 paź 23:06