Zlozenia funkcji wielu zmiennych
Piatgolas: Jak się robi złożenia funkcji dwóch zmiennych?
mam funkcje
f : R
2 −> R
2
f(x
1,x
2) = (x
1+2x
2, x
1 − x
22)
i
g: R
2 −> R
2
g(x
1,x
2) = (x
1−x
2, x
1 * x
2)
Mam złożyć (g°f)(x
1,x
2) = g(f(x
1,x
2)) = g(x
1+2x
2, x
1 − x
22) =



Co teraz? Jak to podstawiac?
21 paź 21:32
PW: Pomyśleć "słowami", nie wzorem.
− Co robi g? − Argumentowi (parze liczb) przyporządkowuje parę, której pierwszym elementem jest
różnica, zaś drugim elementem − iloczyn współrzędnych argumentu.
.
22 paź 09:37