Jaki opór ma włókno tej żarówki??
<PATRYCJA>: Oblicz natężenie prądu płynącego przez żarówkę o mocy 100W, włączoną do obwodu tak, że napięcie
miedzy jego przewodami wynosi 230V. Jaki opór ma włókno tej żarówki

Proszę o obliczenia
12 lut 09:17
Mateusz: | | U2 | |
skorzystaj ze wzoru P = U*I wyznacz z tego I a potem ze wzoru P = |
| z tego wyznaczamy |
| | R | |
| | U2 | |
R czyli opór R = |
| twoja kolej z 1 wzoru wyznaczasz I |
| | P | |
12 lut 10:19
<PATRYCJA>: Ja prosiłam o obliczenia, a nie o wzory. Jedno a drugie to diametralna różnica, więc proszę o
dokładne obliczenia...
12 lut 10:28
Mateusz: a w czym problem przekształcic wzór a potem podstawić do wzorów i skorzystac z kalkulatora
| | P | |
z równania P = U*I wyznaczam I => I = |
|
|
| | U | |
gdzie I−natężenie P −moc U−napięcie potem tylko podstaw do drugiego wzoru dane i oblicz R −opór
12 lut 10:34
<PATRYCJA>: No i co

wyznaczyłam już dawno to I... gdzie wartość wyszła jakaś dziwna bo zaledwie 0,43...ale
czego

? coś jest nie tak z tym

natężenie nie mogło takie wyjść

Natomiast opór wyszedł
bardzo duży, bo 529 i też nie wiem czego...jakich jednostek...
12 lut 10:47
Mateusz: a dlaczego nie moze wyjsc natężenie prądu wyrazamy w A(amperach) a opór w Ω(omach) podam ci
przykłąd np mamy baterie słoneczną składającą się z wielu ogniw fotowoltanicznych typowa
bateria wytwarza prąd 2A i 17 V co daje moc 34W opor wtedy wynosi 8,5Ω i teraz zastanów się
nad tym przykładem czyli od czego zalezy natęzenie napięcie w podanych wzorach np we wzorze
P = I2*R 2−krotny wzrost I spowoduje 4−krotny wzrost P ..... itd
12 lut 11:00