Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6}, jeśl
lenaa: Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6}, jeśli:
a) w żadnej liczbie nie wystąpi cyfra 1,
b) w każdej liczbie wystąpi cyfra 5,
c) liczby te mają być większe od 150,
d) liczby te mają być nie mniejsze niż 456?
Rozważ dwa warianty: gdy w liczbach cyfry nie mogą się powtarzać i gdy – mogą się powtarzać.
21 paź 19:56
a7: 1) liczby nie mogą się powtarzać
a) 5*4*3=60 (wybieramy 1 z pięciu(bo bez jedynki zostają nam cztery, wybieramy jedną z
czterech zostają trzy i wybieramy jedną z trzech)
b)1*5*4+5*1*4+5*4*1=60 ?
c) 1*1*4+5*5*4=104
d) 1*1*1+1*5*4+1*5*4=41
21 paź 23:05
a7: 2)liczby mogą się powtarzać
a) 5*5*5=125
b)(1*6*6)*3=108
c)1*1*6+5*6*6=186
d)1*1*1+2*6*6=73
21 paź 23:10
a7:
21 paź 23:14