Funkcja liniowa, Wykres funkcji
Luki123xx1: Samochód pana Kowalskiego spala średnio 4.5 l oleju napędowego na 100 km.Pan Kowalski wyruszył
w trasę z pełnym bakiem ( o pojemności 50 l) , a następnie , po przejechaniu 400 km,
zatankował 18 litrów oleju napędowego.Naszkicuj wykres ilustrujący zależność ilości oleju w
baku od liczby przejechanych kilometrów,jeśli droga przebyta przez pana Kowalskiego wyniosła
900 km. Czy ta zależność jest funkcją ?
21 paź 19:54
iteRacj@:
| | 400 km | |
4,5 l * |
| =18 l |
| | 100 km | |
50 l−18 l=32 l
| | 500 km | |
4,5 l * |
| =22,5 l |
| | 100 km | |
50 l−22,5 l=27,5 l
21 paź 21:47