ile wynosi kąt jego obrotu wokół własnej osi, aby
zwariowałem: Michał dostał dofinansowanie, ile wynosi kąt jego obrotu wokół własnej osi, aby znalazł się w
urzędzie, jeśli długość torów kolejowych wynosi 20 metrów, a jego piłka do kosza jest w
kształcie trapezu równobocznego?
21 paź 19:51
mięsozkebaba: 2π
21 paź 20:10
zwariowałem: Gdzieś musiałeś się pomylić w obliczeniach, bo wynik jest trochę inny:
| | 3 | |
( |
| π * sin2α * cos2β)2k2−256k |
| | 4 | |
gdzie
− α to kąt pomiędzy Michałem a orzechem który rośnie za urzędem
− β to kąt określony przez oś z pomiędzy pociągiem jadącym z Wrocławia do Krakowa a Jowiszem
− k to stosunek długości trawy która urosła dzisiaj do tej z wczoraj
21 paź 20:19
PW: Dawniej pytali:
− Ile lat ma córka maszynisty?
21 paź 20:29
zwariowałem: @PW To jedno z tych slynnych zadan ze starej matury?
21 paź 20:32
Janusz Mikke:

Potraktujmy Michała jako obiekt jednopłaszczyznowy, skierowany pionowo, prostopadle do
powierzchni. Wektor prędkości zakładamy, że jest skierowany przeciwnie z ruchem wskazówek
zegara. Rysunek przedstawia Michała z góry. Zaznaczam kąt jaki tworzy z płaszczyzną poziomą,
zaznaczoną na rysunku jako p. Punkt przyłożenia wektora prędkości dobrałem w taki sposób, by
z płaszczyzną poziomą tworzył kąt 60 stopni. Z zasady zachowania funkcji trygonometrycznych
wiemy, że tgα
1=ctg
2 (po rzucie piłką).
Więc:
tg60=ctg60
Jak widać wychodzi sprzeczność, więc należy to równanie rozważyć w warunkach urojonych:
Zatem:
3
√3=
√3
Sprawdzamy prawdziwość dla dowolnego n, n≠n
'. Potraktujmy więc
√n=n
3n=n, więc się zgadza
Dalej:
Piłka ma kształt trapezu równoramiennego. Z treści zadania wnioskujemy, że jest
wprost proporcjonalna do długości torów kolejowych(na rysunku oznaczone jako y)
Oznaczam długość jednej z podstaw trapezu jako a.
a~y
Wykorzystam w tym momencie wzór na pojemność proporcjonalną:
Gdzie P to po prostu pole trapezu.
I w tym momencie mam
wątpliwośći, gdyż z treści zadania nie wynika jasno w jakiej odległości urząd znajduje się
od torów.
Ale licząc dalej
E=2π, czyli tak jak podał uzytkownik mięsozkebaba

Trochę się rozpisałem
Pozdrawiam
JM
21 paź 20:34
Janusz Mikke: Akurat długość trawy nie ma znaczenia w tym zadaniu
21 paź 20:35
mięsozkebaba: Janusz Mikke − Z zadania jesteśmy w stanie określić odległość urzędu od torów. Przeczytaj
jeszcze raz
21 paź 20:38
zwariowałem: @Janusz Mikke ciekawe rozumowanie.
Przepraszam, trawa była do drugiego podpunktu,
Chodziło o wyliczenie jakie będzie tarcie przy obrocie, jeśli Michał będzie stał na trawie i
obracał się o 10 stopni na sekundę, to trawa go w pewien sposób spowolni, a znamy stosunek
trawy i wynosi on k.
W trzecim podpunkcie musimy wyliczyć prawdopodobieństwo że Michał przy obrocie nadepnie na
kamień, zakładając że stoi on na trawniku o wymiarach 10x20m w kształcie dwukąta, a kamienie
występują na nim równomiernie.
21 paź 20:42
Janusz Mikke: Wskazówka: Rozważ dwukąt jako jednokąt podwojony
JM
21 paź 20:59
Janusz Mikke: podwojony geometrycznie*
21 paź 20:59
zwariowałem: @Janusz Mikke Możesz napisać coś więcej? Średni jestem z planimetrii przestrzennej
21 paź 21:06
Janusz Mikke: Żeby otrzymać dwukąt. Należy utworzyć dwa jednokąty z czterech półkątów.
Nie jestem zbyt dobry z planimetrii przestrzennej urojonej, ale spróbuję wytłumaczyć.
Rysuję dowolny, nieskończenie mały półkąt. Prowadzę symetralną, przechodzącą przez
dwa (i jedyne) punkty współliniowe. Następnie traktuję zbiór punktów półkąta jako dwa półkąty,
więc mam:
A − zbiór punktów pierwszego półkąta
B − zbiór punktów drugiego półkąta
No to:
A=B (to wynika z prostej zależności, że α≡β)
Więc zgodnie z twierdzeniem Petrucciego:
| αβγ | |
| (ponieważ iloczyn trzech dowolnych kątów półkąta jest oznaczony) |
| ∮2π2 | |
Zatem:
A ∊ U
+ (należy do zbioru urojonych dodatnich)
Zbiór B jest nieoznaczony
ALE

Zgodnie z twierdzeniem Rudessa (w zbiorze liczb urojonych mówiąc potocznie− "wszystko jest
na odwrót") A jest nieoznaczone, a B ∊ U
+.
Więc zostało jedno rozwiązanie zbiorowe, które całkujemy potrójnie na niższe podzbiory.
Dziedzina to oczywiście liczby naturalne dodatnie.
Liczymy całkę potrójną z podzbioru:
∭B
'=k
Otrzymaliśmy stosunek trawy.
Dalej jest już prosto.
Pozdrawiam
JM
21 paź 21:19
Janusz Mikke: Tam w ostatnim równaniu powinno być B*prim
21 paź 21:20
zwariowałem: Dzięki, miło wiedzieć że ludzie tutaj nie mają zamkniętych umysłów na bardziej wymagające
problemy matematyczne

.
21 paź 21:31