wzor funkcji liniowej
Inka: Zajdz funkcje liniowa f wiedzac ze dla kazdego x∊R prawdziwe sa rownosci
f(3x)= 3*f(x)−2 i f(x+3)= f(x)+9
Z gory dzieki za pomoc i wytlumaczenie
21 paź 17:42
ICSP: f(x) = ax + b
f(3x) = a(3x) + b
f(x+3) = a(x+3) + b
f(3x) = 3f(x) − 2
f(x+3) = f(x) + 9
Podstawić i rozwiać układ równań ze względu na a oraz b.
21 paź 17:44
Inka: {a(3x)+b= 3(ax+b)−2
{a(x+3)+b= ax+b+9
3ax−3ax−2b=−2
b=1
3a=9
a=3
Wzor f(x)= 3x+1
21 paź 18:27
Mila:
Spróbuj sprawdzić:
f(x+3)=3*(x+3)+1=3x+9+1=(3x+1)+9
f(3x)=...
21 paź 18:38
Inka: f(3x)= 3*(3x)+1= 9x+1
21 paź 19:01
Inka: 3*f(x)−2= 3*(3x+1)−2= 9x+3−2= 9x+1
Wiec dobry wzor wyszedl
21 paź 19:06
Mila:
21 paź 19:07